Descriere

Federația Patronatelor Întreprinderilor de la Mici la Mari (FPIMM) în calitate de beneficiar, implementează proiectul Angajați performanți prin formare profesională”, cod Mysmis 136084, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Obiectiv general: creșterea competențelor profesionale și a performanțelor în plan profesional a angajaților prin participarea la programe de formare profesională în vederea asigurării premiselor creșterii în carieră a acestora. Astfel, se are în vedere implicarea într-un program complex și motivant de formare a unui număr de 722 persoane din regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) și Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) ce au statutul de angajat.

Obiective specifice:

  • Creșterea conștientizării și crearea unei atitudini pozitive față de nevoia de formare profesională a angajaților, prin activități specifice de promovare și de informare adresate angajatorilor ce activează în sectoarele economice, inclusiv în cele cu potențial competitiv.
  • Creșterea competențelor profesionale și a abilităților angajaților aparținând grupului țintă prin participarea la acțiuni de formare informală, respectiv ateliere de lucru, seminare și conferințe ce au teme privind „business administration”, “igiena în unitățile de industrie alimentară și alimentație publică”, „ateliere de personal branding”, etc.
  • Dezvoltarea de oportunități crescute de creștere a competențelor, cunoștințelor și abilităților grupului țintă al proiectului prin participarea la cursuri de calificare și perfecționare / specializare pentru profesiile în care aceștia activează, precum si prin validarea compețentelor acumulate în toată cariera lor profesională.
  • Dezvoltarea competențelor unui număr de 50 persoane din categoriile PFA-urilor și membrilor întreprinderilor individuale în gestionarea propriilor afaceri prin participarea la programul de formare „competențe antreprenoriale”.
  • Dezvoltarea personală și a încrederii în sine a grupului țintă prin asigurarea unui pachet complex de servicii de consiliere profesională și tutorat.

Principalele rezultate ale proiectului sunt:

  • minim 722 de angajați recrutați din regiunile Sud-Vest Oltenia și Vest;
  • 10 acorduri de parteneriat încheiate;
  • 722 de angajați beneficiari de servicii personalizate de consiliere profesională și tutorat;
  • 15 campanii de informare/conștientizare angajatori;
  • 25 angajați formați în ocupația de „lucrător în comerț”, din care 21 persoane certificate;
  • 25 angajați formați în ocupația de „lucrător în alimentație”, din care 22 persoane certificate;
  • 50 angajați formați în ocupația de „lucrător comercial”, din care 43 persoane certificate;
  • 56 angajați formați în ocupația “administrator pensiune turistică”, din care 48 persoane certificate;
  • 50 angajați formați în “competențe antreprenoriale”, din care 43 persoane certificate;
  • 50 angajați formați în “competențe TIC”, din care 43 persoane certificate;
  • 50 angajați formați în ocupația “inspector resurse umane”, din care 43 persoane certificate;
  • 60 angajați participanți la atelierele de personal branding, din care 60 persoane certificate;
  • 84 angajați participanți la sesiunile de instruire “implementarea normelor de igienă în unitățile de industrie alimentară și alimentație publică”, din care 36 persoane certificate;
  • 42 angajați participanți la sesiunile de instruire “business administration”, din care 36 persoane certificate;
  • 180 angajați participanți la procesul de evaluare, recunoaștere și validare competențe profesionale, în domenii din industria hospitality (bucătar, ospătar, barman, brutar, lucrător în alimentație, lucrător în comerț) și construcții (zidar, faianțar etc).

Durata proiectului: 24 de luni, respectiv 31 Martie 2021 – 30 Martie 2023.

Valoarea proiectului (LEI): 4.706.858,78 lei

Valoarea cofinanțării Uniunii Europene (LEI): 3.878.087,09 lei

Valoarea nerambursabilă din bugetul național (LEI): 684.367,94 lei

Valoarea cofinanțării beneficiarului (LEI): 144.403,75 lei.

 

Rezultatele obținute ale proiectului “Angajati performati prin formare profesionala” la finalul perioadei de implementare:
850 de angajați recrutați din regiunile Sud Vest Oltenia și Vest;
10 acorduri de parteneriat încheiate;
850 de angajați beneficiari de servicii personalizate de consiliere profesională și tutorat;
15 campanii de informare conștientizare angajatori;
25 angajați formați în ocupația de “lucrător în comerț”, din care 25 persoane certificate; 
25 angajați formați în ocupația de “lucrător în alimentație”, din care 25 persoane certificate;
50 angajați formați în ocupația de “lucrător comercial”, din care 50 persoane certificate;
56 angajați formați în ocupația “brutar, patiser, preparator produse fainoase & preparator produse din carne si peste”, din care 56 persoane certificate;
53 angajați formați în “competențe antreprenoriale”, din care 53 persoane certificate;
50 angajați formați în “competențe TIC”, din care 43 persoane certificate;
54 angajați formați în ocupația “inspector resurse umane”, din care 42 persoane certificate;
60 angajați participanți la “atelierele de personal branding”, din care 60 persoane certificate
84 angajați participanți la sesiunile de instruire “implementarea normelor de igienă în unitățile de industrie alimentară și alimentație publică”, din care 84 persoane certificate;
42 angajați participanți la sesiunile de instruire “business administration”, din care 36 persoane certificate;
180 angajați participanți la procesul de evaluare, recunoaștere și validare competențe profesionale, în domenii din industria hospitality (ospătar, barman, brutar, lucrător în alimentație, lucrător în comerț) și construcții (faianțar etc).
 
În perioada 07.04.2023-22.06.2023 a fost realizat sondajul on-line pe un eșantion de 100 persoane care au participat la activitățile proiectului „Angajați performanți prin formare profesională”, SMIS 136084, reprezentat de 22% bărbați și 78% femei.
Ultima activitate din cadrul proiectului la care a participat grupul țintă chestionat a fost Organizarea și derularea de programe de formare profesională (65%), evaluarea și validarea competențelor (30%) și consiliere profesională (5%).
 
Statutul profesional al grupului țintă s-a îmbunătățit pentru 100% dintre respondenți în urma participării la activitățile proiectului, fiind majorat salariul acestora sau fiind încadrați într-o funcție mai bună.
 
După finalizarea proiectului, 68% dintre respondenți au participat și la alte activități de dezvoltare personală, precum informare și consilierea sau cursuri de formare profesională. 
 
Un procent de 99% dintre participanții la sondaj intenționează să participe și la alte cursuri de formare profesională în viitor. Dintre acestea, au fost menționate: cursuri de comunicare, competențe informatice, management, achiziții, resurse umane, brutar, bucătar, norme de igienă, antreprenoriat, lucrător comercial, patiser, ospătar. 
 

 

Portofoliu